Jesienny deser

Jaglane serniczki z grillowanymi brzoskwiniami

polane sosem winogronowym i kompot

 

Serniczki są zniewalające – orzechowo-owocowy aromat, różne natężenie słodyczy i konsystencja warstw sprawiają, że całość ropływa się w ustach pyszną mieszanką smaków. Różnica temparatur pomiędzy chłodną babeczką i ciepłą brzoskwinią oraz spływający słodko-kwaśny sos winogronowy uzupełniają się i uwydatniają nawzajem swoje zalety. Same serniczki można przystroić dowolnymi owocami, dźemem lub miodem, ale dodanie sosu i grillowanej brzoskiwi robi z deseru doświadczenie, jakich mało. 

Ważne, aby odpowiednio dobrać składniki – winogrona koniecznie powinny pochodzić z działki, a brzoskwinie z polskiego sadu. Najlepiej kupić je na targu, albo zamówić na stronach oferujących produkty prosto od lokalnych rolników. Mam to szczęście, że moi dziadkowie uprawiają własny ogród i dzielą się ze mną zbiorami, ale wiem, że nie trudno jest zdobyć świeże, smaczne składniki, jeśli tylko zaczniemy szukać w odpowiednich miejscach.

Przedstawiam zatem przepis na jesienny podwieczorek, który sprawdzi się zarówno zaraz po przygotowaniu, jak i przez kilka następnych dni.

Wegański, bezglutenowy, bez cukru, czyli zupełnie zdrowy deser. Prosty, choć trochę czasochłonny w przygotowaniu, ale warto. Zawsze można podzielić się pracą z domownikami (na końcu notki są zadania, które mogą wykonać nawet najmłodsze dzieci).

Smacznego!

 

CO KUPIĆ

 

  • 400 g migdałów (albo innych orzechów)
  • 200 g rodzynek
  • szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 2,5-3 szklanki ugotowanej)
  • 15 ml oleju kokosowego
  • 40 g ksylitolu
  • 6 brzoskwini
  • 0,5 kg winogron z działki

 

CO DALEJ

 

  1. Namocz winogrona na noc (wody powinno być tylko troszeczkę nad ich powierzchnię).
  2. Wsyp kaszę do małego garnka i zacznij prażyć ją na wolnym ogniu. W tym czasie zagotuj wodę w czajniku.
  3. Zalej kaszę 2 szklankami wrzątku, zmniejsz ogień i przykryj przykrywką. Gotuj ok 15 minut, aż całość wody się wchłonie, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem.
  4. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp na nią migdały. Rozłóż je równomiernie i wsuń do piekarnika na 15 minut.
  5. W tym czasie odcedź rodzynki (wylej esencję do osobnej miski) i zblenduj je na gładką masę.
  6. Umyj blender i dokładnie  go wysusz, wrzuć migdały i zmiel.
  7. Dodaj je do masy rodzynkowej i dokładnie wymieszaj.
  8. Zblenduj również kaszę wraz z olejem kokosowym i ksylitolem. Jeśli jest za gęsta – dodaj wody rodzynkowej.
  9. Wylep dna foremek masą orzechowo-rodzynkową, następnie dodaj masę jaglaną i ponownie tą pierwszą nałóż na górę babeczki.
  10. Włóż do lodówki na min. 30 minut.

O KROK DALEJ

 

  1. Do małego garnka włóż umyte winogrona, rozgnieć je ugniataczką do ziemniaków i gotuj bez przykrycia ok. 1 godzinę.
  2. Zblenduj całość i wlej do sosjerki/dzbanuszka.
  3. Następnie odlej 1/3 płynu – przyda się w roli kompotu.

 

O 2 KROKI DALEJ

 

  1. Zaraz przed podaniem pokrój brzoskwinie na pół.
  2. Zgrilluj je po 10 minut na każdej stronie na specjalnej patelni lub w piekarniku.
  3. Pozbaw brzoskwinię skórki – powinna bardzo łatwo odchodzić. Ulep z niej kulkę i włóż w miejsce pestki brzoskwini.

Ułatwi to krojenie deseru, no i ZERO WASTE !

 

O 3 KROKI DALEJ

 

Jeżeli zostanie Wam trochę masy rodzynkowo-orzechowej, namoczcie więcej orzechów (laskowe są boskie), rozdrobnijcie je i wymieszajcie razem z nią. Następnie rozwałkujcie lub rozpłaszcie palcami całość i wstawcie do lodówki na ok. 30 minut. Posypcie górę zmielonymi orzechami i pokrójcie na kształt batonów. 2 desery na raz – yeah!

 

 

CO DO TEGO

 

Kompot winogronowy. Latem najlepiej z kostkami lodu, a zimą ciepły.

Nic więcej nie trzeba.

 

 

CO Z TEGO

 

Kasza jaglana – idealna podczas jesiennych przeziębień – oczyszcza organizm, ociepla go, dostarcza antyoksydantów i białka – korzystnych w procenie regeneracji; zawiera krzem pozytywnie wpływający na stawy, włosy i paznokcie oraz witaminy z grupy B; a także magnez, wapń, forfor, potas, żelazo – niezbędne do funkcjonowania zdrowego ciała.

Brzoskwinie – oczyszczają organizm z toksyn; zawierają beta-karoten, poprawiający funkcjonowanie wzroku, naskórka, działający przeciwutleniająco oraz niacynę na dobry humor.

Winogrona – zawierają antyoksydanty oraz aminokwasy odpowiedzialne za syntezę białek, wzmacniające mięśnie i poprawiające pamięć, a dzięki naturalnym garbnikom wzmacniają również naczynia krwionośne.

Migdały – zawierają witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik; jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie serca i mogą zapobiegać cukrzycy.

Rodzynki – zawierają witaminy z grupy B i witaminę E, błonnik, żelazo, potas, cynk, wapń i bor oraz związki mineralne. Obniżają ciśnienie, regenerują organizm, wzmacniają kondycję skóry i przeciwdziałają osteoporozie.

 

 

ZADANIA DLA DZIECI

 

Jedna myśl na temat “Jesienny deser

Dodaj komentarz