Cebulowe naleśniki nadziewane pomidorami

 

Czytając przepisy kuchni azjatyckiej natrafiłam na naleśniki, które nie tylko nadziewa się farszem, ale i dorzuca kilka składników do samego ciasta.

Musiałam wykorzystać ten pomysł w polskiej wersji. Naturalnie, przydałaby się cebula (duszona w winie), może trochę zielonej pietruszki , a do środka najlepiej świeże plastry pomidorów…

Ciasto już samo w sobie smakuje pysznie, cebulka rozpływa się w ustach i dodaje dobrze znanego smaku. Naleśniki łatwo odchodzą od patelni, są elastyczne, estetyczne i po prostu przepyszne. Trzeba się jednak spieszyć z ich przygotowaniem, dopóki w warzywniakach można zdobyć jeszcze ostatnie sztuki prawdziwie aromatycznych pomidorów. Zimą zachęcam do zmiany nadzienia na pieczone bulwy, bo tylko one nam wtedy zostaną 😉

Jeżeli przygotowujecie obiad wraz z dzieciakami, możecie (niezależnie od wieku) oddać w ich ręce większość zadań. Poza tym, pamiętajcie, aby podrzucić im kilka ciekawostek na temat działania poszczególnych składników (patrz w CO Z TEGO). Najmłodszym spodobają się również zagadki („co to jest – rośnie pod ziemią, ma zielone długie włosy i się przez nią płacze?”), porównywanie kolorów, czy odmierzanie składników. Starsze chętnie posłuchają informacji na temat pochodzenia danego składniaka i znajdą frajdę w smażeniu naleśników. Już 6-letnie dzieci potrafią, pod nadzorem rodzica, ale samodzielnie obchodzić się z patelnią, także nie bójmy się dać im trochę POWAŻNEJ roboty.

 

CO KUPIĆ

 

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • cebula
  • 150ml (najlepiej domowego) wina
  • nać pietruszki
  • 4 pomidory

CO DALEJ

 

  1. W wysokim naczyniu zmiksuj mąkę, mleko, wodę i jajka. Odstaw do zgęstnienia.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w cienkie piórka i podsmaż na niewielkim ogniu.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dolej do niej wino i gotuj do wyparowania płynu, ok. 15 minut.
  4. Rozdrobnij w rękach listki pietruszki i dodaj do ciasta naleśnikowego wraz z cebulą, wymieszaj.
  5. Na patelnię wylej odrobinę oleju, a następnie połóż na niej kawałek ręcznika papierowego i daj mu zebrać zbędną ilość tłuszczu.
  6. Wylewaj małą chochelką porcje ciasta i równomiernie rozprowadź je po patelni. Poczekaj, aż brzegi ciasta zaczną się wywijać i wtedy przerzuć naleśnik na drugą stronę i pozostaw na jeszcze kilka minut.
  7. Pokrój pomidory w plastry i nadziewaj nimi naleśniki.

 

CO DO TEGO

 

Pysznie smakują również z dodatkiem awokado, serów, orzechów… I resztą wina do popicia.

 

ZADANIA DLA DZIECI

 

CO Z TEGO

 

Pietruszka – działa oczyszczająco i wzmacniająco, dzięki olejkom eterycznym oraz zawartości żelaza, soli mineralnych i witaminy C (więcej niż cytryna), łagodzi nerwobóle, poprawia trawienie, wpływa na kondycję skóry i wzrok.

Pomidory – nadziane witaminami E i C, zawierają beta-karoten, korzystnny dla skóry i wzroku oraz przeciwnowotworowy likopen.

Cebula – zawiera witaminę C i ma własciwości bakteriobójcze

 

Dodaj komentarz