Ciasto dyniowo-orzechowe pod kremową polewą śliwkową (wegańskie)

 

Aromat, smak i konsystencja tego ciasta tworzą zapadający w pamięć miks wrażeń. Wilgotne, ale nie za ciężkie, lekko korzenne ciasto orzechowe z nutką dynii, polane ciężką kremową polewą z dodatkiem powideł śliwkowych i masła orzechowego. Polewa zastyga pod wpływem niskiej temperatury i zachowuje się jak frosting, z którego możemy tworzyć ozdobne kształty na cieście.

Mimo, że jest słodkie i sycące, oddziałowuje korzystnie na nasz organizm – przede wszystkim obniżając poziom cholesterolu i wzmacniając naskórek, włosy i paznokcie. Nie zawiera cukru, ani produktów odzwierzęcych, ale zachowuje klasyczny smak jesiennego ciasta do popołudniowej kawy (porannej też, bo dlaczego nie ciasto na śniadanie!).

Na końcu przepisu znajdują się zadania dla dzieci rozrysowane graficznie, zachęcające do nauki czytania i samodzielnego przygotowywania potraw.

Ponadto, jeśli nie chce Ci się czytać całego przepisu za każdym razem – wystarczy popatrzeć na obrazki i działać 😉

 

 

 

CO KUPIĆ

 

SKŁADNIKI MOKRE

  • 1 małą dynię Hokkaido
  • 100 g ksylitolu
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu

 

SKŁADNIKI SUCHE

  • 1 i 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • garść całych orzechów włoskich

 

POLEWA:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka powideł śliwkowych

 

CO DALEJ

 

  1. Wstaw mleko kokosowe na min. 0,5 godziny do lodówki/zamrażarki.
  2. Nagrzej piekarnik do 180o.
  3. Zrób puree dyniowe – pokrój warzywo w grube plastry, skrop olejem.
  4. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut, aż będzie miękkie, a następnie zblenduj wraz ze skróką.
  5. W większej misce wymieszaj ze sobą dokładnie suche składniki. Do mniejszej dodaj mleko i ocet, odczekaj 10 minut. Następnie dodaj puree i  ksylitol zblenduj.
  6. Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Powtykaj gdzieniegdzie całe orzechy włoskie i lekko je zanurz dociskając palcem.
  7. Wsuń blachę na 50-60 minut i piecz, aż do suchego patyczka, następnie odstaw na kratce do ostygnięcia.
  8. W międzyczasie przygotuj polewę – zmiksuj dokładnie tłustą warstwę mleka kokosowego (nie wylewaj reszty!) wraz z masłem orzechowym i powidłami. Spróbuj, czy nie wolisz większej ilości powideł lub masła i dodaj jeszcze max. łyżkę ulubionego składnika.
  9. Rozprowadź obficie polewę na górze ciasta i daj jej lekko spływać po bokach. Włóż całość do lodówki na 15-20 minut, aż do zastygnięcia.

CO DO TEGO

Wodę kokosową zmiksuj z 1 bananem i szczyptą cynamonu. Popijaj koktajl  jedząc ciasto.

 

 

 

ZADANIA DLA DZIECI

 

CO Z TEGO

 

Dynia  – reguluje aktywność insuliny, pomaga przy cukrzycy, zawiera beta karoten działający antyoksydacyjnie, obniża poziom złego cholesterolu, jest niskokaloryczna, a jej pestki doskonale działają na skórę.

Orzechy włoskie – obniżaja poziom cholesterolu, działają korzystnie na układ krwionośny, nerwowy i immunologiczny, zawierają antyoksydanty i wzmacniają skórę.

Mleko kokosowe – bogate w różne składniki mineralne (np. mangan, miedx, fosfor), obniża poziom trójglicerydów we krwi.

Masło orzechowe – działa korzystnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, jest w białko i składniki mineralne oraz witaminę E.

Daktyle – bogate w błonnik, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, działają korzystnie na układ krążenia i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

2 myśli na temat “Ciasto dyniowo-orzechowe pod kremową polewą śliwkową (wegańskie)

    1. Jak najbardziej, można zastąpić mleko roślinne zwykłym, ale nie trzeba dodawać do niego octu.
      Ksylitol ma przybliżony poziom słodyczy do cukru, także tyle samo 🙂

Dodaj komentarz