Włoskie ciasteczka migdałowe (bez cukru, wegańskie)

Ciasteczka panellets poznałam będąc we Włoszech. Kuszące swoimi kolorowymi posypkami już z witryny cukierni, zachwyciły mnie jeszcze bardziej po rozgryzieniu. Pod chrupką skórką kryło się miękkie migdałowe wnętrze, przypominające do złudzenia marcepan. Wiedziałam, że muszę je upiec! Po powrocie do domu przyjrzałam się tradycyjnym przepisom, jednak używane składniki nie były zachwycające. Powstał zatem dylemat – czy uda się przekształcić ich oryginalną recepturę w coś zdrowszego i wegańskiego, nie zmieniając ich smaku? Odpowiedź brzmi TAK!

Do ciastek możemy wykorzystać również resztkę puree ziemniaczanego, którego nie zjedliśmy podczas obiadu, a które traci swój urok po podgrznaiu na drugi dzień.

CO KUPIĆ

200 g mielonych midałów

200 g ugotowanych ziemniaków

200 g ksylitolu/ erytrolu/ zmielonych daktyli

łyżka gorzkiego kakao

łyżka mąki pszennej/ ziemniaczanej

garść dowolnych orzechów/ nasion do ozdoby

 

 

CO DALEJ

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki, ostudź i rozgnieć na puree (lub wykorzystaj z dnia poprzedniego).
  2. Dodaj ksylitol i zamieszaj. Konsystencja masy będzie lekko płynna.
  3. Następnie dosyp zmielone migdały, wymieszaj całość i podziel masę na 2 części (niekoniecznie równe).
  4. Przygotuj talerzyk z mąką pszenną/ziemniaczaną.
  5. Z pierszej części masu uformuj kule wielkości dużego orzecha włoskiego, obtocz w mące i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Do drugiej części dodaj kakao i postępuj tak, jak w przypadku pierwszej.
  7. Wbij orzechy/ płatki migdałów na środku każdego ciasteczka, tym samym lekko je spłaszczając.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o na 20-30 minut (im dłużej, tym bardziej chrupiąca skórka).

 

CO DO TEGO

Idealne na poobiedni deser lub do porannej kawy.

ZADANIA DLA DZIECI

 

 

 

 

CO Z TEGO

Migdały – nasiona bogate w witaminy B2 i E, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe; działają korzystnie na układ nerwowy, czy poziom „złego” cholesterolu; zawierają również sporo białka, potrzebnego do regeneracji mięśni.

Ksylitol – działa bakteriobójczo i przeciwpróchniczo.

Dodaj komentarz